ASMAFIQAHYOW ❝ personal · photo · blog ❞   |   twitter   ·   facebook  ·   instagram   ·   etc   · follow





misses
♥ ASMAA | 17 | KELANTAN-TERENGGANU ♥
this blog was a medium for me to impress express and so on about pieces of my life . maybe you are part of it. do enjoy reading.


nota kaki
Hi, I am so sorry for few things here like the small words , not-suitable color combination , lacking of information and lacking of entries . It is because of that I am busy af on spm (tipu).

Sorry for that but I am looking forward to renew this blog after spm maybe. Or maybe when i have free time but still , not this nearly times lah.
Naega jeongmal mianheiyo . :")


agenda
00/00 uhuks spm
00/00 uhuks spm
00/00 uhuks spm
00/00 uhuks spm



disclaimer
Layout made by tkh.

  Giveaway: Happy Birthday Aireen! by Elsaalicious & Sponsors
KLIK BANNER UNTUK JOIN

SENARAI HADIAH YANG MENARIK DARIPADA ELSA & PARA SPONSOR UNTUK ANDA MENANGI!

Nature Republic Essence x 1 pemenang
Topup RM 5 x 1 pemenang

Bloglist selama 3 bulan x 5 pemenang

Topup RM 5 x 2 pemenang

Review Blog & Bloglist selama 2 bulan x 2 pemenang

5. Junzie
Topup RM 30 x 2 pemenang

Topup RM 5 x 2 pemenang

7. Sarah
Bloglist selama 2 bulan x 5 pemenang

8. Syaz
Topup RM 5 x 2 pemenang

9. Liyana
Review Blog & Igshop (jika ada, sponsor akan review igshop anda di instagram beliau) x 3 pemenang

Topup RM 10 x 2 pemenang

11. Farrah
Topup RM 5 x 2 pemenang

Bantal Burung Hantu x 1 pemenang
Topup RM 5 x 1 pemenang

Topup RM 5 x 2 pemenang
Bloglist selama 2 bulan x 5 pemenang

Tunai RM 10 x 2 pemenang

Tunai RM 10 x 2 pemenang

Dreamcatchers x 2 pemenang

17. HADIAH MISTERI DARI ELSA x 1 PEMENANG

Jika penyertaan kurang daripada bilangan seperti yang dicari, kemungkinan seorang pemenang boleh menang banyak hadiah. Siapa tahu kan hehe. AYUH PAKAT RAMAI RAMAI UNTUK JOIN! KLIK BANNER
  GIVEAWAY SEPHIA BY NIK AINAA
giveaway blogger, blogger Malaysia, Sephia by Janna Nick, giveaway Nik Ainaa
  spm is around the corner
flowers
source: weheartit

So hi , i almost forgot that i had a blog yea coz i rarely open it . It was so fun 6 years back in the blogging world , reading others entry from lyssasecret , wanaseoby , sekarleta , profhanan , ayemrawi and so other. But these few years were dull .

Back to the main topic , there is about 35 days before SPM . For me , that was near. Sooooo near . Just now i was doing add math , for about five minutes then i stopped coz im out of my mind on the question. I am quite stress these few days because our homeworks, exercise , and programme are damn packed and tired. Sometimes we dont even have enough sleep and got sleepy in the class the next morning.

I dont really think that im ready with this exam since i havent finish revise all the syllybus . Theres still a lot to do , but i am not that really 'a hardworking and determine student' . These three days holiday was burden ; troublesome . It is like a month holiday tmc . uh .

How ever i wish 'whoever' read this post please pray the best for all '99 liners this years. Strive for success Ameen.

*tah apa apa .. 
  How sparring teach me
tree
hiasan semata
Hi good morning there :)

It is likely more to 'how taekwondo teach me bout life' . I have been out of taekwondo since this year sebab tak sempat nak training (sebab balik rumah pun sebulan sekali so what can i help myself?) so , I stopped , for a while .

*i participate one tournament this year , once.

Sebenarnya idea ni comes out masa tengah termenung yesterday . I thought that mungkin ni lah hikmah kenapa aku terjebak dalam dunia martial art ni. For real , i am a very coward person. I randomly get bullied when i am in nursery. Yes , since nursery . Yet , i am also i not proactive little girl when i was about 6/7 . Then when i am in Year One , i dont even remember what happened but seingatku masa tu i was a freaking penakut nak bercakap depan orang . at that time la.

(but tho , i have been a prefect since year three , so that's mean i am a good student lah kan )

Back to topic , i started to see students training at the school hall masa tu . So i got a feeling like waah this game is really fascinating. So then i join the club with the help of my friend. Masa tu berhingus lagi sebab baru darjah dua ke darjah tiga. (i am really excited of a new thing)

Fyi , dulu seketul asma ini seorang yang sangat kecil dan comel jadi i was innocent at that time . Tak ada uniform pun masa tu , bertumbuk dengan angin pakai baju sukan sekolah je masa tu . lol .(kenangan sobs)

Then i pindah sekolah yang dekat sikit dengan rumah , a year later i participate taekwondo club there. I was a very hardworking trainer . Tak pernah ponteng latihan dan selalu datang awal . I was sir's favourite girl at that time so i got 'pelatih terbaik' when i was in Year Five or Year Six macam tu lah. Year Six , aku ambik black belt . Masa tu dah dekat dengan UPSR tapi jiwa seketul asma ini sangat membara kerana darahnya dipenuhi semangat taekwondo. peduli apa upsr masa tu dah genius , takyah belajar pun dapat 5A haha uguys tahu apa. ><

*takde lah , cikgu banyak bantu masa tu . thanks cikgu

 
Yang ni gambar masa darjah lima agaknya . Gambar kecil yang kiri tu masa grading ambik black belt , pegang pisau plastik bagai ceeeh buat self defense . Gambar kanan masa Form Two kat Kompleks Sukan Bukit Jalil dengan team (2013)

Sepanjang sekolah rendah , i was good at pattern , that i got gold medal in almost every tournament , tapi bila sparring , tak pernah dapat gold medal . Paling tinggi pun silver je , sebab masa tu penakut gila takut kena sepak , padahal tak sakit pun , lebam sikit sikit je kat kaki ngan tangan . (pro)

Naik form one , I dont mind being far from training sebab masa tu masuk IKem , jauh gila dah la tinggal kat asrama peh memang tak training langsung. Tapi bila darah ninja masih mengalir , itu bermakna hati masih mahu , so i continue there. 

Year by year aku training , segala suka duka bersama memang mematangkan . Aku pernah ada di bawah , dan pernah berada di atas. Every sparring make me stronger , I learn from mistake. 

Meh nak cerita sikit apa yang ada dalam sparring tu , 
it is a 3 or one and half minutes of fighting . You were allowed to kick and punch only. No grabbing , no out of the line , no falling . If u do that grabbing or falling more than three times , you will get expelled from sparring. 

So it was a battle of skill. again, a battle of skill . Not a battle of siapa lagi kuat. Otak kena pandai , strategi kena ada , macam mana nak dapatkan mata dan kalahkan lawan. If u miss-step , u will get kicked or maybe cause pain. On the head , two points . At the body , one point. Ha , gocoh la sek mu. haha

So I was always doing mistake so bila lepas sparring ni , kalau demam tu perkara biasa . Mana tak nya diorang ni sepak semua kuat , sekali kena kepala bergegar otak kau tau apa. 

Tapi tu lah , day by day , i used to it. Bila orang sepak kat kepala atau badan , tak sakit , tapi tinggal kesan lepas sparring. Everytime i lost in sparring , i will cry . Tears welled down on my face . Everytime . Till now , i still cant handle sparring properly coz i still have that sense of coward in me. Tapi tu lah , pengalaman mematangkan , aku tak putus asa, aku training bagai nak gila but still , i have skills , but i dont have courage. I failed. 

*Eh wait bukan nak kata every sparring i lost , a win in sparring several times but bila jumpa dengan fighter luar negeri yang main international championship , my legs were weak . 

Bagi aku , ni lah kejayaan yang paling membanggakan , walaupun dapat silver acara pattern , i enjoy the game . Berapa round duh kena buat pattern nak menang kalung tu . Lelah gua. Tapi sparring failed duh sebab jumpa fighter Melaka , hebat gila.

Thats all my sharing okey see ya. Wish me best of luck coz minggu depan is SPM Trial >,<
  Ujian Psikologi

Suatu hari anda di rumah, berlaku 5 perkara serentak yang perlu anda ambil perhatian iaitu:

1.Telefon berbunyi
2.Bayi anda tiba-tiba menangis
3.Seseorang mengetuk pintu rumah/loceng rumah anda berbunyi
4.Tiba-tiba hujan hendak turun dengan lebat dan ada baju kering di ampaian
5.Air yang anda tadah di dapur melimpah

Susunkan apa yang anda akan buat dahulu mengikut turutan.

Ok dah susun?


Selepas anda buat keputusan, anda boleh lihat jawapan di bawah. Setiap keputusan menunjukkan kepentingan kita dalam kehidupan.

1.telefon simbolik kepada kerja/kerjaya anda
2.bayi simbolik kepada keluarga anda
3.orang yang datang ke rumah simbolik kepada kawan-kawan
4.baju-baju simbolik kepada kehidupan seksual
5.air melimpah simbolik kepada duit/harta benda/kekayaan


Adakah ujian ini sama dengan kepentingan anda dalam kehidupan?? Fikir-fikirlah sendiri.

Assalamualaikum,
whats up yo. Im back . again yeah. Di keheningan malam ini , alhamdulillah saya tergerak hati untuk update blog ni . Sudah lama ditinggalkan hingga bersawang . *tiada kaitan.

Tadi tengah tengah boring tak tahu buat apa , saya search macam macam on google , sampailah keluar perkataan 'psikologi' on google search by my fingers. So I would like to share this to you all la. yea whoever being here .

So that , kita boleh tahu lah kan apa yang sebenarnya ada dalam diri kita ni. Sometimes aku pun terkejut kalau bab mentafsir /muhasabah diri ni. Sebab semua benda tu unexpected . Payah nak faham benda ni so aku bagi contoh lah kan.

flowers

Ada satu keadaan , ketika aku  berjalan jalan , tiba tiba aku ternampak si pujaan hati . Sebenarnya tak pernah terfikir pun suka kan dia . Sendiri punya badan tahu rasa itu cuma sementara dan memilih untuk mengabaikan . Jadi mindset kata no to him. Haa gitu . got it?

Kemudian secara tidak terkawal mata ini tertarik untuk tengok si dia itu . Kemudian tengok lagi , tengok lagi dan tengok lagi. *sampai juling . Kemudian aku pun terhenti seketika (terhenti dari curi curi tengok) , lalu hati kecil berbisik .

"Kenapa masih cuba untuk merenung si dia sedangkan kau dah decide untuk mengabaikan rasa itu?"

haaaa nampak tak permainan dia?

From that aku tafsirkan bahawa otak kata jangan hati pula kata yaaaa . hidup tak menentu adakah ini cinta . CHIAAAAAAAAA (lol laughing emoji) . Hahahhahah dalam main main ni sebenarnya ni kisah benar. It happens a few times. So sampai tak apa yang aku nak sampaikan ni. Mungkin lah benda ni berbeza bagi setiap orang tapi ini aku punya version okey.

*ops lari tajuk

Ini laman web yang mungkin sesuai untuk sesiapa yang nak tahu lagi lanjut pasal psikologi. Aku baru baca satu post je blog ni tapi tengok kat sidebar tu macam banyak benda boleh dapat. So sila lah explore .


Apa apa pun ini ada satu video aku nak share . Tahu tak kenapa ? Sebab aku rasa video ni sangat bermanfaat coz I enjoy it. Aku dapat video ni dari Facebook.

Selamat Mencuba .
Salam Ramadhan Kareem :)




  mid year life


Assalamualaikum,
   hari ni malas nak berspeaking so lets make it simple. Kami baru je lepas raikan sambutan hari guru peringkat sekolah. Alhamdulillah eveything went very smooth. As smooth as our tears haha yea some of us cry idk why. but me , was because that i am so 'happy' to leave the school sooner lol.

tak apa lah. walau bagaimana pun, di samping merayakan hari guru , kami juga sedang menduduki ujian pertengahan tahun atau lebih mesra dikenali sebagai OTI 1. Setakat ni kami dah exam few killer paper ; bio , fizik , addmath. Tinggal chemist dengan pqs je lagi.

About me that still cant believe she is a form five student, i'll tell u , she has. ups terabur but anyhow , i was impressed by how time flies so fast. Aku sangat berharap result exam aku kali ni lebih baik dari tov baru ni. even theres some few papers which is so hard to pass through namatey.

chiao ;)


  Sijil Pelajaran Malaysia

So hi .
Im still 7teens today . not reach yet but bundarkan je la. So i still couldn't believe im in form five already. Maybe i dont have to realize. And maybe i just have to let it pass. Btw , the big exam 'spm' is so rare i see nowadays. The students tend to have a status or post like this. I mean this kind of words ;

O Allah, please gave 11A+s to _______fullname__________

Hmm, kinda. And so me . so typical.

But anyhow , at my school was so busy on pushing their students. Im one of the victim. I thought that they ;the teachers;  are trying so hard to maintain the school prestege . I dont know why but thats their job. Their work tho. Dont think that im dont understand what the teachers' job is. It is that Im so lazy to take care of it bcz im not a teacher.

So , we have so many classes to attend. Lots of homework to be done. Lack of time to rest. Just for a success.

Just who dont want the straight a plus. It is ticket for you to travel around the world hahhahahahahhahahahaha. Jokejoke.
But thats really a serius joke.

The midyear exam is so near and im still make myself busy with those school programme and activities. I knew im troubling myself . i cant handle but join.

Please pray for me. May strength be with me . Amiin 😌.

Labels: ,



< O L D E R P O S T



© Layout made by tkh/mk. Removing any credit is shunned upon. Please keep credits intact
c: